Nicole

Vijn

pijl links rood
Alle specialiteiten

Haptonomie

Haptonomie Amsterdam

Wat is Haptonomie?

Haptonomie is het leren voelen. Hapsis betekent ‘tastzin’ (het voelen) en nomie is ‘leer van’. Uw lichaam kan signalen aangeven dat het niet goed met u gaat. Haptonomie leert u deze signalen te herkennen en er iets mee te doen. Het is geschikt voor mensen die meer willen leren over de relatie tussen lichaam en geest. Uw lichaam kan veel ‘vertellen’ over u zelf. Datgene wat u lichaam te vertellen heeft of laat voelen wordt makkelijk overgeslagen of onbelangrijk gevonden. Bijvoorbeeld: u vergeet te genieten van het bewegen omdat u zo gericht bent op conditieverbetering. Of: u slaat geen acht op signalen van het lichaam omdat u geen tijd heeft.

Met welke klachten kunt u terecht bij de haptonoom?

Uw lichaam kan diverse signalen aangeven waaruit blijkt dat er iets aan de hand kan zijn. Een aantal hiervan zijn:

  • Lichamelijke of psychische overbelasting
  • Hyperventilatie
  • Spierverkrampingen
  • Hoofdpijn
  • Vaak terugkerende pijnklachten
  • Lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
  • Wisselende klachten die het gevolg kunnen zijn van teveel spanning

Als u een of meerdere van deze klachten heeft, dan kunt u bij ons terecht voor een behandeling van onze haptonoom.

Wat kan onze haptonoom voor u betekenen?

Onze haptonoom leert u signalen in uw lichaam te herkennen, ervan bewust te worden en daarnaar te handelen, ook in de toekomst. Hij leert u om u beter bewust te zijn van u eigen lichamelijke gevoel en leert u inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen het lichamelijke gevoel en het geestelijk gevoelsleven. Op die manier leert u ook beter om te gaan met pijn. De therapie richt zich vooral op emoties in het heden en hoe u daarop verder kunt bouwen. Dit in tegenstelling tot haptotherapie wat zich vooral op emoties uit het verleden richt. De haptonoom begeleidt u om anders om te gaan met problemen, controle los te laten en spanning en ontspanning te voelen.

Het kan zijn dat u ook emoties uit het verleden wil leren verwerken. In dat geval kunt u na de behandeling verder gaan met psychologische begeleiding of haptotherapie.

Hoe werkt onze haptonoom?

Bij fysiotherapie op haptonomische basis is er een wisselwerking tussen u en de haptonoom. U leert te voelen en te luisteren naar uw lichaam door aanraking, door communicatie en door oefenvormen. Op deze manier werkt u aan een beter inzicht over uw lichamelijke klachten, waardoor u beter in balans komt en de klacht de baas kan worden.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de afspraak?

U kunt zich voorbereiden op de afspraak, door u te verdiepen in wat haptonomie voor u kan betekenen. Door met een open houding de behandeling in te gaan, behaalt u het beste resultaat.

Wie kan mij hiermee helpen?