pijl links rood
Behandelmethodes

Craniosacraal therapie

Wat is Cranio?

Craniosacraal therapie is complementaire therapie ontstaan vanuit de osteopathie, waarbij zowel fysieke als emotionele klachtenlichaamsgericht behandeld worden. Als aangrijpingspunten gebruik ik het craniosacraal systeem en het bindweefselsysteem (fascia) van het lichaam. Ik combineer dit met interoceptie (een vorm van gerichte mindfulness), waardoor je meer lichaamsbesef en lichaamsbewustzijn ontwikkelt. Hierbij wordt de ‘klacht’ niet eenzijdig behandeld, maar wordt het lichaam als geheel benaderd, met het uitgangspunt dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.

Lichamelijk en emotioneel trauma kan zich in het bindweefsel vastzetten in de vorm van spanning. Vaak ben je je hier niet van bewust, maar geleidelijk kost dit je steeds meer energie en kan je lichaam niet optimaal functioneren. Door zachte technieken kunnen spanningen en verstoringen in het craniosacraal systeem en bindweefselsysteem opgemerkt en behandeld worden. Soms gaat dit gepaard met het loskomen van emoties die te maken kunnen hebben met een (oud)trauma. Vastgezette spanning komt vrij waardoor het zelf herstellend vermogen weer op gang kan komen. Meer informatie met wetenschappelijke onderbouwing vindt u in dit folder.

Wanneer Cranio?

Cranio kan toegepast worden bij zowel lichamelijke als emotionele klachten. Denk hierbij aan:

·        Herstel van lichamelijk letsel, bv. na een (verkeers)ongeluk of operatie

·        Rug-, nek-, en schouderklachten

·        Hoofdpijn

·        Bekkenklachten

·        Chronische vermoeidheid

·        Stressklachten

·        Rusteloosheid

·        Burn-out

·        De signalen van je lichaam leren herkennen, voelen en interpreteren

·        Traumaverwerking

·        Perfectionisme of over controle

·        Verminderd zelfvertrouwen

·        Moeite je ruimte in te nemen

·        Moeite jezelf te uiten

·        Moeite met grenzen aangeven

Ik behandel volwassenen en kinderen vanaf 4-jarige leeftijd. Cranio kan dienen als ondersteunende therapie bij andere behandelingen of als losstaande therapie. Ondanks dat ik werk met behandeldoelen, is het een procesgeoriënteerde vorm van therapie en niet zozeer een doelgerichte vorm. Dat betekent dat ik uitga van de wijsheid en het zelf-herstellend vermogen van het lichaam, en ik begeleid een proces waarin dit veel ruimte krijgt. Afhankelijk van allerlei factoren kan dit ofwel een snel proces zijn of een langdurig traject betekenen.

Een behandeling duurt tussen de 45 en 75 minuten.

Wie kan mij hiermee helpen?